Bucureștiul Daciilor (ep. 4)

Prin intermediul acestui demers dorim să explorăm vizual Daciile de pe domeniul public din București.

Povestea Daciei 500, cunoscută afectiv drept Dacia Lăstun este pe cât de scurtă, pe atât de tumultoasă. Drumul Lăstunului începe în 1988 sub egida Dacia, în halele fostei întreprinderi Tehnometal, devenită ulterior Întreprinderea de Autoturisme Timişoara, după ce conceptul a fost definitivat în 1984. Producţia a durat până în 1991.

La acea vreme, Nicolae Ceauşescu dorea ca România să fie autosuficientă, să se poată dezvolta fără o mână de ajutor din partea industriilor mai avansate din vest. De aici şi iniţiativa dictatorului de a construi un automobil de oraş cu consum redus, care să se plieze pe dezvoltarea rutieră de la acea vreme.

Rezultatul a fost un autoturism ce putea găzdui într-adevăr patru pasageri (doi adulţi şi doi copii), cu un consum de 3,3 l/100 km în regim mixt, respectiv 4,5 l/100 km în mediu urban.

În 1992, guvernul de la acea vreme a decis că Lăstunul nu mai este competitiv şi nu mai reprezintă poporul român, aşa că în locul retehnologizării fabricii timişorene, s-a optat pentru închiderea definitivă.

Lăstunul de mai jos a fost surprins în zona Cotroceni, în data de 23 Septembrie 2018.

Dacă aveți informații sau fotografii despre alte autoturisme ale copilăriei, haideți să le identificăm și să facem o hartă a Daciilor împreună.

© Vrăbiuță Albert Adrian

No more articles